AOZ ARNOLD LAROCHELLE MATHEWS
{ AW | VANCONAS & ZIRBEL LLP

Writer’s Email
rkwong(@atozlaw.com

September 28, 2020

Via First Class Mail and E-Mail
info@vane.us

Ric Vane
30 La Cumbra Street
Oak View, CA 93022

Subject: Ojai Valley Sanitary District’s (“District”) Responses to Questions About
Connection Fees, Capacity Charges, and Other Fees as Applied to Accessory
Dwelling Units (“ADUs"”)

Dear Mr. Vane:

Our firm is the general legal counsel for the District and this letter answers (in ifalics) the
questions in your September 15, 2020 email (“Email”) to me. It also specifies the applicable
District connection fee, capacity charge, and other fees for the detached ADU you intend to
construct on your 30 La Cumbra Street in Oak View, California property (“Property”).

1. Where is the document titled “Appendix C” that was mistakenly omitted from the copy of
Ordinance No. OVSD-80 (“Ordinance”), an ordinance amending the District’s Code of
Regulations to accommodate and comply with the 2017 and 2018 amendments to
California Government Code § 65852.2, also referred to as the ADU Law (“ADU Law™)?

First, we apologize for not providing you a complete copy of the Ordinance, including all
the appendices. Appendix C is a reference to the District’s then-applicable Sewer Service Charges.
I have attached a true copy of Appendix C, as used in the Ordinance, as well as the District’s
current Sewer Service Charges, which were adopted by the Board of Directors in Ordinance No.
OVSD-81 and became effective July 1, 2019, to this letter (see Exhibit “A”). These two documents
should answer this question.
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By What is meant by the statement “[t]he treatment plant capacity charge cannot include costs
for anything which is not already in existence. The capacity charge is a buy-in of the current
plant” as found on page 3 of the District’s Connection Fees or Capacity Charges™?

We have reviewed this statement contained in the February 18, 2010 letter from the former
District General Manager, John K. Correa, to the District’s Board of Directors. In this letter,
Correa was advising the District Board to review the District’s current capacity charges because:
(@) some of the District’s customers had been exempted from the capacity charges under a previous
policy, and (b) he was developing a revised sewer capacity charge that would require all the
District’s sewer customers to share the costs of the District’s sewer treatment plant. Correa’s
letter is consistent with the California Constitutional requirement that any fee or charge imposed
by the government must be for a service that is actually used by, or immediately available to, the
owner of the property in question. (See Cal. Const. Art. XIII D, §6(b)(4)). This same Constitutional
provision provides that a governmental entity like the District may not charge for potential or
Jfuture use of its services.

In the same letter, Correa states “[t]he treatment plant capacity charge cannot include
costs for anything which is not already in existence,” and thus he informs the District Board that
any capacity charge issued by the District must be related to the District’s then-existing debt for
the initial construction of the sewer treatment plant and the ongoing costs for its operation,
maintenance, and administration. Therefore, Correa’s statement that a “capacity charge is a
buy-in of the current plant” is an accurate statement of the law and the facts as presented at the
time.

In conclusion, Correa’s statement and the District’s policy on charges and fees complies
with the statutory requirements for capacity charges provided in Government Code § 66013(b)
(which was cited and explained in our initial August 18, 2020 correspondence).

3. Where and how has the District determined that the District’s current capacity charge is
“proportionate to the burden” of a proposed ADU and how does the District determine the
“reasonable cost of providing” sewer service?

The District’s Code of Regulations contains an in-depth explanation of the methods used
to calculate the District’s capacity charges. A copy of the District’s Code of Regulations may be
found here: http.//www.ojaisan.org/finances/ordinances.html. Specifically, please review the
definitions in Section 101.10, starting on page 1-4 and Chapter 3 which provides in-depth
regulations for the District’s fees and rates for “Capacity Charges,” “Local Sewer Capacity
Charge” and “Trunk Sewer Capacity Charges.”

4, Did the District submit a copy of its Code of Regulations to California Department of
Housing and Community Development (“CaDHCD”) within 60 days of adopting the
Ordinance?

Although paragraph (h) of the ADU Law requires some local agencies to submit their ADU
ordinances to CaDHCD, it only applies to local agencies who are adopting ordinances that
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“provide for the creation of accessory dwelling units in areas zoned to allow single-family or
multifamily dwelling residential use.” Gov. Code §65852.2(a). This statutory text does not apply
to the District because the District does not have land use and zoning decision-making authority
as a sanitary district formed under the Sanitary District Act of 1923 (Health & Safety Code § 6400

et seq.).

Now regarding the proposed ADU on your Property, the plans you provided to me for my
review indicate clearly that you intend to add a detached, prefabricated ADU to your Property. A
detached or stand-alone ADU (as opposed to the creation of an ADU in an existing single-family
dwelling or accessory structure) does not fall within the scope of Government Code
§65852.2(e)(1)(A), and thus, pursuant to Government Code § 65852.2(f)(5), the District “may
require a new or separate utility connection directly between the accessory dwelling unit and the
utility.” The District’s current policy is to exercise its discretion and charge any ADU that does
not fall within the scope of §65852.2(e)(1)(A) the applicable sewer connection fee and capacity
charge.

Under the District’s Code of Regulations, a detached or stand-alone ADU is considered
one service unit. The applicable connection fees for one service unit are as follows:

e A treatment plant capacity charge of $5,140.21.
e A trunk sewer capacity charge of $2,966.44.
e A local sewer capacity charge of $7,917.17.

These connection fees total $16,023.82. Other fees are also required to connect a detached
ADU to the District’s sewer system. These include a Will Serve Letter & Permit Fee of $75.00, a
Permit/Plan Check fee of $200.00, and an Inspection Fee of $200.00. Please note that these
additional “other Fees” are not “fees” as the that term is defined in Government Code §66000(b),
and thus outside the scope of Government Code §65852.2(f)(2).

Should you have additional comments or questions, please feel free to contact me or my
associate, Joshua Smith, at our office at (805) 988-9886 or via email or jsmith@atozlaw.com.

Sincerely,

ARNOLD LAROCHELLE MATHEWS
VAN AS & ZIRBEL LLP

Robert N. Kwong Lﬁ?(
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APPENDIX C
Effective as of July 1, 2015
(Ord, 71, 2013)(Ord. 77, 2015)
SEWER SERVICE CHARGES*

Fiscal Year Fiscal Year

2015-2016 : 2016-2017
Basic Sewer Service Charge $53.47 per Service Unit $54.54 per Service Unit |

per month per month

Dobt Service Sewer Charge for Parcels $3.37 per Capacity Unit | $3.37 per Capacity Unit
Loecated Within the City of Ojai per month per month
Debt Service Sewer Charge for Parcels $1.89 per Capacity Unit | $1.89 per Capacity Unit
Located Qutside the City of Ojai pet month per month

* The methodology for calculating the total monthly sewer service charge that may be imposed on
a given properly is set forth in detail in Chapter 3, Section 302.7 of the Ojai Valley Sanitary
District Code of Regulation, ‘



Ordinance No. OVSD-81
Page b

“EXHIBIT A”

APPENDIX C

Effective as of July 1, 2019
(Ord. 71, 2013)(Ord. 77, 2015)(Ord. 81, 2019)

SEWER SERVICE CHARGES*

Fiscal Year
2019-2020

Fiscal Year
2020-2021

Basic Sewer Service Charge

$55.90 per Service Unit
per month

$57.30 per Service Unit
per month

Debt Service Sewer Charge for Parcels
Located Within the City of Ojai

$2.70 per Capacity Unit
per month

$2.34 per Capacity Unit
per month

Debt Service Sewer Charge for Parcels
Located Qutside the City of Ojai

$1.55 per Capacity Unit
per month

$1.34 per Capacity Unit
per month

* The methodology for calculating the total monthly sewer service charge that may be imposed on a given
property is set forth in detail in Chapter 3, Section 302.7 of the Ojai Valiey Sanitary District Code of

Regulation.




